De Belgische vastgoedmarkt kende afgelopen jaar zijn beste jaar ooit. De aarzeling van afgelopen zomer is helemaal goed gemaakt. Er werden maar liefst 8,2 procent meer transacties afgesloten dan in 2015. Opvallend was dat in Wallonië de markt terugviel.
Ondanks de forse stijging van het aantal transacties (8,2 procent) bleven de prijzen vrij stabiel, zo blijkt uit de notarisbarometer. De gemiddelde prijs voor een woonhuis steeg met 0,9 procent tot 236.831 euro. ‘Rekening houdend met de inflatie van 1,7 procent, is dat in reële prijzen zelfs een lichte daling’, zegt notaris Bart Van Opstal.
Een appartement werd 3,6 procent duurder tot 212.465 euro. Vooral eenkamerappartementen werden duurder doordat een groeiend aantal alleenstaanden op zoek ging naar een appartement. Er werd in 2016 ook kleiner gebouwd. De gemiddelde prijs van een perceel bouwgrond zakte naar 134.000 euro tegenover 150.000 euro in 2015, ondanks het feit dat de bouwgrond 3,8 procent duurder werd. In Vlaanderen betaalt men nu 238 euro per vierkante meter, in Wallonië 88 euro.
De sterke prestatie van de vastgoedmarkt, toont aan dat mensen vastgoed een vaste waarde blijven vinden. Vele spaarders zijn de lage rente op het spaarboekje moe en zoeken alternatieven. ‘Als je aan 1% tot 2% kunt lenen en je ook nog eens recht hebt op een woonbonus, dan blijft de financieringskost erg laag’, zegt Van Opstal. Hij zegt dat de afgelopen jaren doorheen alle onzekerheden heen, Belgen vastgoed blijkbaar zien als een zekerheid. Internationale studies wijzen nochtans al jaren op een overwaardering van de prijzen voor vastgoed in België.
Wellicht de meest opvallende gebeurtenis in de vastgoedmarkt is dat er een uiteenlopende evolutie was tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië. In Vlaanderen (+13%) en Brussel (+12%) steeg het aantal transacties fors, maar in Wallonië was er een daling met 2%.
‘Dat is voor het eerst sinds het opstellen van de barometer in 2009 dat we een tegengestelde evolutie zien. Tot nu toe toonde de markt een homogeen beeld’, zegt Van Opstal. De notaris vermoedt dat dit te maken heeft met de gewijzigde fiscaliteit. Wallonië heeft de tarieven voor registratierechten gewijzigd. Er werd een plafond gezet op het klein beschrijf waardoor de tarieven stegen. Vanaf een derde pand in eigendom, gold dan weer een registratietarief van 15%.
In het vierde kwartaal steeg de Waalse vastgoedmarkt al opnieuw (plus 6%) waardoor Van Opstal vermoedt dat het om een tijdelijk fenomeen ging. De markt die afgelopen jaar het sterkst groeide in aantal transacties, was West-Vlaanderen. Een tweede verblijf aan de kust was zeer populair. Ook Brussel deed het goed. ‘Het terrorisme heeft blijkbaar geen impact gehad.’
Het is uitkijken wat 2017 brengt. ‘De rente wordt daarin de bepalende factor’, zegt Van Opstal. De tarieven voor een woonkrediet tonen geen echte lijn. Er zijn zowel tariefstijgingen in de markt als dalingen. ‘Banken blijven strijden om marktaandeel’, zegt Van Opstal.
Bron: De Standaard
naar nieuwsoverzicht