Je kocht een woning die een opfrisbeurt nodig heeft. Stond je bij de aankoop echter stil hoe energiezuinig je woning is? En bij de eventuele kosten om je woning nog energie-efficiënter te maken? Weet je waar je moet beginnen?
STAP 1: dakisolatie
Een niet-geïsoleerd dak is de grootste reden van een hoge energiefactuur. Als je dit nog moet aanpakken, is de afwerking van de zolder de basis om te bepalen hoe je dat gaat doen.
Een onafgewerkte zolderruimte is het eenvoudigst. Je kan de isolatie namelijk tussen de spanten aanbrengen.
Werkten de vorige eigenaars de zolder af? Dan hou je best rekening met een extra kost. De isolatie moet namelijk onder de dakpannen aangebracht worden, en om dat te doen moeten die er uiteraard af. Kocht je een woning met een plat dak? Dan is isolatie op de bovenkant de enige oplossing.
STAP 2: buitenmuren isoleren
Als het gaat om het isoleren van je buitenmuren, komt spouwisolatie vaak ter sprake. Weet echter dat je bijvoorbeeld ook isolatie tegen je buitenmuur kan plaatsen en je gevel vervolgens kan bekleden of bepleisteren. Of dat je je buitenmuren van de binnenkant kan isoleren door middel van isolatie tegen de binnenmuren in combinatie met een voorzetwand.
STAP 3: ramen en beglazing
Ook dubbele beglazing levert je een forse besparing op je energiefactuur op. Maar voordat je hierop overgaat, controleer je best even de staat van de ramen. Als die ouder zijn dan tien jaar, is de isolatiewaarde ervan al ferm gedaald door slijtage van bepaalde onderdelen. Als dat het geval is, vervang je beter de volledige raampartij (profiel en beglazing).
STAP 4: verwarming en sanitair warm water
Het zou zonde zijn om je goed geïsoleerde woning niet energiezuinig te verwarmen. Mensen staan hier echter te weinig stil bij hernieuwbare energie. En dat is zeker het overwegen waard: met een zonneboiler of warmtepomp in combinatie met een condensatieketel kan je nog meer besparen. Is je woning heel goed geïsoleerd? Overweeg dan zeker een warmtepomp die, zonder back-up van een condensatieketel, de klus voor je klaart.
STAP 5: ventilatie
Een goed geïsoleerde woning is onlosmakelijk verbonden aan goede ventilatie. Zonder die laatste creëer je een ongezond binnenklimaat, met grote gevolgen voor je gezondheid. Mocht je dus je raampartijen vervangen, is raamventilatie een eerste belangrijke stap. Maar denk ook even na over een volwaardig ventilatiesysteem, zoals type C of D.
Er zijn ook een aantal kleine zaken die een grote invloed hebben op je energiefactuur zoals type verlichting en het gebruik van elektrische toestellen. Daarnaast raden we je aan om toch even bij een professional te rade te gaan voordat je aan de slag gaat. Het zal je helpen om prioriteiten te stellen en kosten te besparen.
Bron: Investr
naar nieuwsoverzicht