Loont het de moeite om je woning te verhuren via Airbnb? naar nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse platform Airbnb, waarop particulieren hun woning kunnen verhuren, is een van de vaandeldragers van de deeleconomie. Hoeveel werk steek je erin als verhuurder, en brengt het ook iets op?

"Sympathiek koppel. Blijkt wel voortdurend uit te zijn op 10 euro extra links en rechts. 10 euro voor lakens, cash te betalen, dat vind ik overdreven (we hebben trouwens enkel het tweepersoonsbed gebruikt, de kinderen sliepen op een luchtbed)." Ik ben behoorlijk van slag door de recensie die mijn eerste Airbnb-klanten hebben gepost. Het Parijse echtpaar met drie kinderen - eigenlijk waren er slechts twee aangekondigd - had mij uitdrukkelijk gevraagd lakens klaar te leggen. Zeg nu zelf: 60 euro per nacht voor een huis met drie slaapkamers in een hippe gemeente in het zuiden van Brussel, dat is een scherpe prijs. Voor dat geld ook nog eens beddengoed ter beschikking stellen, dat vond ik overdreven. Vooral omdat ik daar na aftrek van de commissie door het Amerikaanse platform slechts 58 euro van overhoud voor een tiental uur werk en voorbereidingen.

In België bieden zo'n 11.000 mensen een huis of een of meerdere kamers te huur aan op Airbnb, goed voor 13.600 accommodaties. Daar komt meer bij kijken dan een advertentie zetten op de website en de sleutels overhandigen aan de gasten. Een Airbnb vergt heel wat voorbereiding. Zodra je bent ingeschreven op het platform moet je eerst werk maken van een mooie advertentie met foto's en een aantrekkelijke en omstandige beschrijving van het huis en van de buurt. Wil je klanten over de vloer krijgen, dan mag je niets aan het toeval overlaten. Om teleurstellingen te vermijden is alle informatie maar beter correct. Alles moet perfect zijn, want de geringste flater krijg je geheid als een boemerang in je gezicht terug. Dat blijkt uit de recensies die sommige gasten posten.

Aanlokkelijke prijzen

Toen wij ons inschreven op Airbnb, kon dat nog zonder veel administratieve poespas. Intussen heeft de nieuwe ordonnantie betreffende het toeristisch logies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest daar verandering in gebracht. Wie accommodatie wil verhuren aan toeristen moet voortaan niet alleen een voorafgaande aangifte indienen, maar ook een reeks documenten meedelen zoals het akkoord van de mede-eigendom - voor appartementen - of een plattegrond van het logies, weet Philippe Coulon, countrylead Belgium van Airbnb. Niet zo eenvoudig allemaal en een groot contrast met het Airbnb-platform dat gemoedelijkheid en gebruiksvriendelijkheid wil uitstralen.

Loont het de moeite om je woning te verhuren via Airbnb?

Het platform verzoekt de verhuurder zoveel mogelijk praktische informatie toe te voegen om de accommodatie optimaal te beschrijven. Is er een bureau? Rookmelders? Shampoo? De verhuurder kan het allemaal aanvinken en het zijn stuk voor stuk criteria die een hogere prijs rechtvaardigen. Op basis van de configuratie, de ligging en de bijzondere kenmerken van het logies stelt Airbnb een tarief voor. In mijn geval oppert het platform een tarief van 46 euro per nacht. Slechts 46 euro!

Ik houd er geen rekening mee en bied mijn woning, met drie slaapkamers, aan voor 60 euro per nacht. In eerste instantie, want ik ben van plan mijn prijs te verhogen zodra de eerste positieve beoordelingen binnen zijn. 60 euro om met zijn vieren of vijven een nacht te logeren, dat lijkt me echt niet buitensporig. Aanlokkelijke prijzen zijn dan ook de hoeksteen van Airbnb, zelfs al leggen de aficionado's van het platform vooral de nadruk op het sociale aspect en op de interessante ontmoetingen die de Amerikaanse start-up in de hand werkt. Volgens de Franse reiswebsite GoEuro kost een flat in Parijs via Airbnb gemiddeld slechts 70 euro. Probeer voor die prijs maar eens een min of meer correcte hotelkamer te vinden in de Franse hoofdstad.

Garantie

Die focus op de prijzen werpt vruchten af en lokt klanten van over de hele wereld. Zoals de meeste internetstart-ups draagt de Amerikaanse reus flexibiliteit hoog in het vaandel. De verhuurder kan kiezen op welke dagen en in welke periodes je logies ter beschikking wenst te stellen. Ik had besloten ons huis alle weekends van de maand maart te verhuren. Ik slaagde erin mijn huis drie van de vier weekends te verhuren. Best wel een prestatie, want de concurrentie is enorm. Volgens de website InsideAirbnb.com staan op het platform liefst 4903 beschikbare accommodaties in Brussel, waarvan 205 alleen al in mijn gemeente, Ukkel.

De eerste keer is mijn huis verhuurd voor één enkele nacht. Niet echt een aanrader: wanneer je de woning waarin je zelf leeft volledig wenst te verhuren, gaat veel tijd naar de voorbereidingen. Om mijn eerste gasten te verwelkomen (één nacht, 65 euro) heb ik het huis een hele dag gepoetst en opgeblonken tot in de kleinste details. Bijna tien uur heb ik besteed aan opruimen, schoonmaken en kostbare voorwerpen in veiligheid brengen - een mens kan maar beter voorzichtig zijn. Airbnb biedt een verhuurdersgarantie aan, een bescherming tot 800.000 euro "in het zeldzame geval van schade aan een gedekt eigendom die is aangericht door een gast en die groter is dan de hoogte van de waarborgsom - of als er geen waarborgsom is ingesteld", zo staat op de website te lezen. De lijst met uitzonderingen is lang: contant geld en waardepapieren, verzamelobjecten, kunstwerken, sieraden of huisdieren. Gelukkig heb ik niet één keer een beroep moeten doen op een of andere verzekering. Tijdens de zes geboekte overnachtingen werd er slechts één wijnglas gebroken. Verwaarloosbaar.

Gemiddeld 36 nachten

Ik verdiende uiteindelijk 377 euro (zie kader Een maand bij Airbnb). Belgen die accommodatie ter beschikking stellen via Airbnb verhuren gemiddeld 36 nachten per jaar en verdienen daarmee gemiddeld 2300 euro per jaar. "Een duidelijk bewijs dat het meestal om een sporadische activiteit gaat", benadrukt Philippe Coulon. Maar alles samen komt dat wel neer op een pak overnachtingen in België. Logisch dat sommige hoteluitbaters niet blij zijn met wat zij bestempelen als zwartwerk en oneerlijke concurrentie door particulieren.

Nochtans moet ik de inkomsten die ik dankzij Airbnb binnenhaal wel aangeven. "Als eigenaar en uitbater moet je je verhuurinkomsten aangeven aan de belastingen", beklemtoont Philippe Coulon. "Daarom sturen wij onze verhuurders elk jaar een overzicht van de bedragen die zij via Airbnb hebben verdiend. Al is het voor de verhuurders niet eenvoudig: een deel moeten ze aangeven als onroerende inkomsten, een ander deel als roerende inkomsten. Grosso modo betaal je op Airbnb-verdiensten 10 procent belastingen."

Behalve de extra inkomsten zijn de recensies en de beoordelingen van de reizigers op het platform een van de voornaamste beloningen voor de amateurhotelhouder. "Geen enkele nare verrassing. Er was aan alles gedacht opdat we ons op ons gemak zouden voelen. Perfect voor een koppel met twee kinderen!", schrijft Magali na een verblijf van twee nachten in onze woning. Thomas' commentaar luidt: "Het huis van Christophe was een fantastische verrassing en viel beter mee dan verwacht. Alles was goed ingericht en het uitzicht vanuit onze slaapkamer was geweldig. We voelden ons echt thuis." Ik ben zo blij met die woorden dat ik haast vergeet dat ik tien uur in de weer ben geweest met de voorbereidingen.

Bron: Trends

naar nieuwsoverzicht